Muusikkojen liiton tunnustuspalkinto 2018 UMOlle

Muusikkojen liiton vuoden 2018 tunnustuspalkinto on myönnetty UMO Jazz Orchestralle merkittävästä työstä suomalaisen big band -musiikin edistämiseksi sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Palkinto on arvoltaan 5 000 euroa.

Suomen ainoan päätoimisen big bandin, UMO Jazz Orchestran rooli kotimaisessa jazz- ja rytmimusiikkikulttuurissa on keskeinen. 16-henkinen UMO tekee vuosittain noin sata konserttia ja tapahtumaa ympäri maan.

Muun muassa Emma-palkinnolla ja valtion säveltaidepalkinnolla palkittu UMO on julkaissut yli 50 albumia, ja sen ohjelmistoon kuuluu yli 3000 sävellystä. Ohjelmisto ulottuu jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin, yhdistäen vanhaa ja uutta.

Matkan varrella UMO on konsertoinut jazzmaailman huippujen kanssa. Sen solisteina ovat vierailleet lukuisat jazzlegendat Dizzy Gillespiestä Natalie Coleen, Manhattan Transferiin ja Gregory Porteriin.

Heikki Sarmannon ja Esko Linnavallin vuonna 1975 perustama Uuden Musiikin Orkesteri UMO toimi osa-aikaisena big bandina vuoteen 1984 saakka, jolloin se muuttui kokopäivätoimiseksi ammattilaisorkesteriksi Helsingin kaupungin, Yleisradion ja Opetusministeriön välisen kolmikantasopimuksen myötä.

Toinen tärkeä virstanpylväs UMOn toiminnan vakiintumisessa oli Muusikkojen liiton kanssa tehty työehtosopimus, joka allekirjoitettiin vuonna 2002.

Tällä hetkellä UMO saa rahoituksensa Helsingin kaupungilta sekä Opetus- ja kulttuuriministeriöltä, ja sen omarahoitusaste on VOS-orkesterien joukossa verrattain korkea.

Marraskuussa 2018 Helsingin kaupungin konsernijaosto päätti, että UMOn toiminta jatkuu edelleen kokopäiväisenä, ja että sen nimi muuttuu UMO Helsinki Jazz Orchestraksi.

Kuva: Tero Ahonen


Uutisia:
12.12.2018 Suomen Musiikintekijöiden Pro Musiikintekijät -tunnustus UMOn taiteelliselle tiimille Lue lisää ›
29.11.2018 Muusikkojen liiton tunnustuspalkinto 2018 UMOlle Lue lisää ›
16.11.2018 Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailu taas ensi keväänä Lue lisää ›
Siirry uutisarkistoon ›