UMOn ja Teppo Mäkysen konsertti streamataan suorana Helsinkikanavalla pe 6.4. klo 19:15

UMOn ja rumpali Teppo Mäkysen loppuunmyyty konsertti G Livelabissa pe 6. huhtikuuta streamataan suorana Helsinkikanavalla. Lähetys alkaa klo 19:15 Enemmän irti esityksestä -keskustelutilaisuudella ja jatkuu klo 20 alkavalla konsertilla. Konsertti ja lähetys kestää n. klo 22 asti. Koko komeus on katsottavissa myös jälkikäteen samaisella Helsinkikanavan sivustolla. Stremaus toteutetaan yhteistyössä Muusikkojen liiton kanssa.

Teppo Mäkynen tunnetaan paitsi virtuoottisena rumpalina myös lahjakkaana säveltäjänä ja musiikkia eteenpäin vievänä visionäärinä. Kun UMO ja Mäkynen yhdistävät voimansa, luvassa on taatusti Mäkysen näköinen kokonaisuus. Konsertin keskiössä ovat Mäkysen monipuolisesta sävellystuotannosta poimitut kappaleet, joihin on tehty tuoreet big band -sovitukset. Lisäksi konsertissa kuullaan Mäkysen big band -ohjelmiston kaanonista tarkoin valitsemia kappaleita, joissa rumpalin rullaavat kompit ja ilmiömäinen ride-soitto menevät taatusti yleisön jalan alle. Jännittävän lisämausteen konserttiin tuo Mäkysen käyttämä live-elektroniikka.

Konsertit
Pe 6.4. klo 20 // G Livelab, Helsinki // LOPPUUNMYYTY
Ti 10.4. klo 14 // Vuotalo, Helsinki // Liput 10 € / 5 € Lippupisteestä
Lisätiedot konserteista täältä.

Ennen konsertteja järjestetään Enemmän irti esityksestä -keskustelutilaisuudet, joissa kapellimestari Mikko Hassinen ja Teppo Mäkynen taustoittavat konserttia. Keskustelutilaisuudet järjestetään konserttipaikkojen ravintoloissa 45 minuuttia ennen konsertin alkua.

 

Musatehtaan kulisseissa

UMOn Musatehdas-projektissa pääkaupunkiseudun kahdeksasluokkalaiset pääsevät säveltämään ja sanoittamaan omia kappaleita ammattimuusikoiden johdolla. Valmiit tuotokset sovitetaan big band -versioiksi, jotka esitetään UMOn ja oppilaiden yhteiskonsertissa. Tänä vuonna kumppanikouluina loistivat Espoon Mainingin koulu ja Helsingin Laajasalon peruskoulu. Päätöskonsertit nähtiin Uudessa Paviljongissa 8.2. ja Vuotalossa 15.2.

UMOn TET-harjoittelija Anniina Pirkkala vietti aikaa Musatehtaan kulisseissa ja haastatteli projektin muutamia hahmoja. Kiperiin kysymyksiin pääsi vastaamaan oppilaiden mentorit Aija Puurtinen ja Ville Vannemaa sekä Laajasalon yläkoulun musiikinopettaja Ilkka Saarikoski ja oppilas Noora Sepponen.

Miten päädyit mukaan Musatehtaaseen?

Aija: UMOsta otettiin yhteyttä ja kysyttiin, kiinnostaisiko yhteistyö koulujen kanssa. Poikani oli tämän tapahtuessa yläasteella, ja tästä lähti idea, että projektin ryhmä olisi juuri 8.-luokkalaiset. Toki yläasteikäisiä pidetään haastavina, mutta minä pidän siitä epätäydellisestä vaiheesta, jossa nuoret siinä iässä ovat. Siihen tilaan on helppo itsekin eläytyä ja juuri tämä ikä on nuorille siinä mielessä tärkeä, että löytyisi ystäviä ja uusia ihmisiä ympärille. Projektissa voi olla mukana, vaikka ei olisi musiikin opiskelija. Tekemiseen löytyy monia tasoja, ja tärkeintä projektissa onkin yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Kaikissa on potentiaalia, kunhan vaan ”hana saadaan auki”.

Oliko helppoa saada nuoret rohkeasti mukaan?

Aija: Minusta tuntuu, että kaikki pelkäävät mokaamista. Suurin pelko on kuitenkin varmaan kavereiden ja toisten koululaisten edessä esiintyminen. Se jännittää aina. Pienryhmätöissä näki yleensä heti, jos joku oli vähän hiljaisempi. Hiljaisuus ei haittaa, jokainen saa olla sellainen kuin on. Ryhmässä todellakin oppii hirveästi, joku voi olla nopea, vilkas ja äänekäs. Yritän kuitenkin aina etsiä tilaisuuden niille hiljaisemmillekin, että he saavat sanottua mielipiteensä. Ja tästä jää varmasti joku hyvä jälki, jota voi käyttää muutaman vuoden päästä.

Minkälaista on tehdä töitä nuorten kanssa?

Ville: Nuorten kanssa on tosi palkitsevaa tehdä töitä. Totta kai siinä on asioita, joita ammattilaisten kanssa et joudu tekemään. Ei kovin monelle ammattilaiselle tarvitse sanoa, että olkaa hiljaa tai tulkaa jo paikalle. Nuorten kanssa parasta onkin se, että he ovat niin aitoja. Kun he oikeasti tykkäävät jostain, se näkyy heidän elekielessään, puheessaan ja silmissään. Oikeastaan kaikesta. Jokainen projekti on oikeastaan vähän lähtenyt siitä, että kaikki on alussa hieman levällään. Se on mahtavaa nähdä, kuinka oppilaat yleensä saavat siihen viimeiseen esitykseen sen kaikista parhaan suorituksen.

Mikä on Musatehtaan tarkoitus?

Ville: Musiikkitehtaalla on monia tarkoituksia, riippuen vähän koulusta. Esimerkiksi viime viikolla Mainingin koulussa Espoossa tuotiin esiin eri kulttuuriryhmiä ja yhdistettiin niitä. Me saimme mukaan sellaisista kulttuureista peräisin olevia ihmisiä, jotka eivät ehkä sellaista muuten tee. Toinen tarkoitus on tuoda näille nuorille kokemusta siitä, minkälaista on tehdä musiikkia näin korkealla tasolla. Silloin kun UMOn 16 henkinen orkesteri saapuu paikalle, ja kaikki ovat maailmanluokan ammattilaisia, nousee motivaatiokin. On tullut huomattua, että jotkut nuoret syttyvät siitä, kun bändi tulee mukaan.

Ovatko nuoret tykänneet projektista? Oliko heidät helppo saada mukaan?

Ilkka: Oli todella helppoa saada nuoret mukaan. Into on jotenkin nuorten keskuudessa kasvanut sitä myötä, kun olemme tajunneet, mitä olemme tekemässä. Alussa se oli vähän ihmettelyä, mietittiin, että mikäköhän tämä juttu on ja miten tämä tästä lähtee käyntiin. Mutta kuitenkin siinä vaiheessa, kun Aija tuli pitämään aloitusjutun, oli meitä täällä varmaan 70 oppilasta. Koko ajan jengi on ollut innoissaan. Into on tosiaan vielä kasvanut projektin edetessä.

Millaista on ollut tehdä yhteistyötä UMOn kanssa?

Ilkka: Ihan mahtavaa, tämähän on sellainen ”once in a lifetime” -juttu. Oppilaat ja opettajat tulevat muistamaan tämän ihan varmasti koko ikänsä. Ei sellaista, että ammattibändi tulee koululle, tapahdu usein. Ja siinä vielä, kun oppilaat saavat kuulla omia kappaleitaan – on se jotain ihan mieletöntä ja poikkeuksellista.

Ovatko ajatuksesi muuttuneet projektin aikana? Miten?

Noora: Ovat muuttuneet. Nyt kun UMO on ollut täällä taustalla soittamassa ja on saanut treenata näitä biisejä, on se ehdottomasti ollut parasta. Minusta kaikki on vain parantunut loppua kohden.

Onko ollut helppoa löytää inspiraatiota?

Noora: Olin siis itse säveltämässä, ja en tiedä, kokeilin vain eri juttuja. Ei se loppujen lopuksi ollutkaan niin vaikeaa.

Teksti ja kuva: Anniina Pirkkala

UMO mukana Taidetestaajissa

Lukuvuonna 2018–2019 kulttuurin suurhanke Taidetestaajat tarjoaa ilmaisia taidevierailuja kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille: taidevierailuille pääsee yhteensä jopa 60 000 nuorta. Hankkeen toisena lukuvuonna nuorilla on 47 vierailukohdetta ympäri maata. Mukaan valituista taideorganisaatioista uusia on 13, ja UMO on yksi niistä.

Taidetestaajien vierailukohteet ovat laadukkaita, hyvää yleisötyötä tekeviä taideorganisaatioita. Lukuvuoden 2018–2019 valinnoissa on huomioitu myös tarjonnan monipuolisuus.
– Mukana on mielenkiintoisia taiteenlajeja ja esityksiä. Joukossa on myös kiertäviä esityksiä, joissa taide tuodaan oppilaiden luo, kertoo asiamies Sonja Ollas-Airinen Svenska kulturfondenista.

Eräs eri puolilla Suomea liikkuvista taideorganisaatioista on UMO, joka tulee uutena toimijana Taidetestaajiin.
– Odotamme seuraavaa lukuvuotta todella innokkaasti. Tämä on meille uudenlainen tapa tehdä musiikkikasvatustyötä. Taidetestaajien kautta voi syntyä uusia toimintamalleja, joita voimme myöhemmin jatkaa, toteaa orkesterin tuotantopäällikkö Terhi Siirala.

– Parasta Taidetestaajissa on laaja-alaisuus: eri taiteenalojen toimijoiden yhdistäminen ja erityisesti se, miten laajasti koko nuorten ikäluokka on saatu mukaan. Meille toimijoille tämä on ainutlaatuinen tilaisuus päästä kiinni 14–15-vuotiaiden mielenmaisemaan, Siirala sanoo.

– Ydintavoitteemme on saada nuoret kokemaan taidetta ja tarjota heille ikimuistoisia elämyksiä. Taideorganisaatioille haluamme kertoa, että tässä on teidän tuleva VIP-yleisönne. Kohdelkaa heitä siten, että he palaavat muutaman vuoden kuluttua, Suomen Kulttuurirahaston erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio vinkkaa.

Luokat eivät itse valitse vierailukohteitaan. Tähän on kaksi syytä: Ensinnäkin jättihankkeen 130 000 vuosittaisen vierailun järjestäminen vaatii kaikkien koulujen, taideorganisaatioiden ja liikennöintiyhtiöiden aikataulujen yhteensovittamisen.

– Toiseksi toivomme, että Taidetestaajissa syntyy uusia taidekokemuksia ja kohtaamisia. Toivottavasti nuoret saavat vierailuilla innostavia oivalluksia, kun he eivät valitse sitä vierailua, joka olisi heille luontevin, kertoo Taidetestaajat-hankkeen vastaava koordinaattori Anu-Maarit Moilanen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta.

Mikä Taidetestaajat?
Kolme lukuvuotta (2017–2020) kestävä kulttuurin suurhanke, joka vie taiteen äärelle kaikkiaan noin 180 000 nuorta (60 000 lukuvuodessa). Ensimmäinen lukuvuosi on nyt noin puolivälissä. Mukana ovat kaikki Suomen koulut Hangosta Utsjoelle. Hankkeen rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden ja sitä koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Hankkeen kokonaisbudjetti on 20 miljoonaa euroa. Kaikki nuoret tekevät yhden taidevierailun omassa maakunnassaan ja yhden valtakunnalliseen kohteeseen, joista useimmat sijaitsevat Helsingissä. Uusimaalaisten valtakunnalliset kohteet ovat Uudenmaan ulkopuolella. Lisätietoja:
www.taidetestaajat.fi 

Kuva: Tommi Turunen / Tampere Filharmonia

Musatehtaassa kasiluokkalaiset tekevät biisejä ammattilaisten ohjauksessa

Aija Laajasalon koululla

Aija Puurtinen toimii Musatehtaan vastuuopettajana. Hän vetää sanoitustyöpajoja ja toimii mentorina kasiluokkalaisille heidän säveltäessään kappaleita konserttia varten.

 

Musiikkiesityksen taustalla on paljon työtä. Tämä tulee selväksi Musatehdas-hankkeeseen osallistuville 8.-luokkalaisille. UMOn toteuttaman hankkeen kautta nuoret pääsevät seuraamaan sävellyksen matkaa ideatasolta aina konserteissa kuultaviksi valmiiksi teoksiksi asti.

Musatehtaan toinen lukuvuosi on parasta aikaa käynnissä ja mukana on kaksi koulua, Laajasalon koulu Helsingistä ja Mainingin koulu Espoosta. Vastuuopettajana toimiva muusikko Aija Puurtinen on juuri käynyt vetämässä kouluilla sanoitustyöpajoja.

– Tekstiworkshopeissa laitan opiskelijat kirjoittamaan tekstejä yhdessä. Aiempaa sanoituskokemusta ei tarvita, sillä rima pidetään todella alhaalla.

– Usein nuoret hämmästyvät, kun he huomaavat osaavansa kirjoittaa tekstejä. Laajasalon koulussa äidinkielenopettaja oli seuraamassa tekstityöpajaa, ja hän oli vaikuttunut siitä, miten hienoa runoutta oppilaat kirjoittivat.

Musiikin tekemisen ohella Musatehdas tarjoaa nuorille mahdollisuuden kehittää ryhmätyö- ja vuorovaikutustaitojaan. Puurtinen kertoo, miten rohkeus, itsetunto, itsensä esille tuominen ja pelko mokaamisesta ovat nuoria askarruttavia kysymyksiä. Ryhmätyö tarjoaa mahdollisuuden näiden asioiden käsittelemiselle.

– Luova yhdessä tekeminen yhdistää ryhmää. Musatehtaan kautta pääsen lähelle ryhmää ja nuoret uskaltavat avautua.

 

Helmikuussa Musatehdas huipentuu konsertteihin, joissa syntyneet kappaleet kuullaan UMOn ja koulujen oppilaiden esittäminä. Viime lukuvuoden Musatehdas huipentui niin ikään konsertteihin.

– Tuolloin oppilaille oli todella palkitsevaa päästä osallistumaan biisien työstämiseen ideatasolta aina valmiiksi teoksiksi ja big band -sovituksiksi asti, UMOn yleisötyötuottaja Jaakko Teittinen sanoo.

– Konsertin jälkeen saimme kouluilta paljon positiivista palautetta. Oppilaille oli hieno kokemus valmistella konsertti ja päästä esittämään omia kappaleitaan UMOn kanssa. Oppilaat myös dokumentoivat biisien kehitystä matkan varrella.

 

Joulukuussa Musatehdas jatkuu, kun Puurtinen ja kapellimestari Ville Vannemaa vierailevat kouluissa. Tällöin oppilaat esittävät tekemiään biisejä, ja kappaleita valitaan jatkotyöstöä varten.

Puurtisen toiveissa on, että Musatehtaan loppukonserteissa kuultaisiin useita laulukieliä.

– Mainingin koulussa on paljon maahanmuuttajataustaisia oppilaita ja olisi hienoa, jos sieltä saisi kurdin tai arabiankielisen tekstin, jonka voisi liittää suomenkieliseen lauluun.

UMOn talouden sopeuttamistoimet jatkuvat

UMOn hallitus päätti 4.12. pitämässään kokouksessa jatkaa UMOn talouden sopeuttamistoimia. Tavoitteena on hankkia vuosina 2018 ja 2019 yhteensä 400 000 euron säästöt.

–  Säästötoimien kautta haluamme saada UMOn talouden vakautettua. Näillä näkymin säästötoimet jatkuvat ainakin vuodet 2018-2019, UMOn hallituksen puheenjohtaja Toni Paussu (ps.) kertoo.

Talouden sopeuttamistoimilla UMOn hallitus haluaa turvata orkesteritoiminnan jatkumisen. Sopeuttamistoimien aikana, ja niiden jälkeen, UMOn tulee pystyä vastaamaan UMO-säätiön sääntöjen mukaisen toiminnan toteuttamisesta ja toiminnan kehittämisestä. Sääntöjen mukaan UMO-säätiön tarkoituksena on kulttuurin, kuten säveltaiteen, tunnetuksi tekeminen kotimaiselle ja ulkomaiselle yleisölle sekä orkesteritoiminnan kehittäminen ja edistäminen

UMOn taloudellisten haasteiden taustalla ovat muun muassa valtionosuusjärjestelmään tehdyt leikkaukset, joilla on ollut merkittävä vaikutus orkesterin saamaan julkiseen tukeen. Lisäksi taustalla on koko musiikkialaa koskettava tekijänoikeusmurros – aiemmin tallennuskorvaukset olivat merkittävä tekijä UMOn rahoituksessa. Nyt levytykset sekä radio- ja televisiotaltioinnit ovat vähentyneet, ja tämä on luonut haasteen UMOn toiminnalle.

Taltiointien vähenemisen myötä orkesterin toimintaa keskistetään entistä enemmän live-konserttien tuottamiseen. UMO tulee jatkossakin palvelemaan yleisöjä tekemällä matalan kynnyksen yleisötyötoimintaa ja tuottamalla taiteellisesti kunnianhimoisia konsertteja.

 

Lisätiedot:

Toimitusjohtaja Eeva Pirkkala

040 7437 141

eeva.pirkkala@umo.fi

 

Hallituksen puheenjohtaja Toni Paussu

040 5553 885

paussu.tonio@gmail.com

 

AUF tuo yhteen kolme orkesteria ja kaksi konserttitaloa

AUF_logo

Kolmen orkesterin – Avantin, UMOn ja FiBOn – uusi AUF-yhteistyö tuo yhteen kulttuurialan toimijoita. Mukana yhteistyössä on paitsi kolme edellä mainittua orkesteria myös kaksi konserttitaloa, Musiikkitalo ja Kangasala-talo.

– Olen todella innoissani AUF-yhteistyöstä. Kolmen orkesterin yhteiset konserttisarjat ovat hieno mahdollisuus kehittää orkestereiden yhteistoimintaa, tavoittaa uusia yleisöjä ja vakiinnuttaa konsertti- ja yleisötyötoimintaa, FiBOn toiminnanjohtaja Laura Kajander kertoo.

 

Orkesterit lainaavat toisiltaan

Musiikkitalossa kuultavassa konserttisarjassa jokainen orkesteri soittaa oman konsertin, mutta kaikilla konserteilla on sama teema: Kaiken maailman klassikoita. Sarjan idea on, että orkesterit lainaavat rohkeasti teoksia toistensa repertuaarista ja esittävät ne omalla tyylillään.

Samalla AUF-konsertit tarjoavat kuulijoille helpon väylän erityyppisten orkestereiden konsertteihin. UMOn toimitusjohtaja Eeva Pirkkala sanoo, että uusien yleisöjen tavoittamiseksi kulttuuritoimijoiden yhteistyö on tärkeää.

– Yleisölle AUF-konsertit ovat hieno mahdollisuus päästä tutustumaan eri huippuorkestereihin. Orkestereille vierailu muualla Suomessa, esimerkiksi Kangasala-talossa, on aina mieluisaa ja keskeinen osa toimintaa.

AUF-konsertit käynnistyvät keväällä. Musiikkitalossa kuullaan kevään aikana kolmen päiväkonsertin AUF-sarja. Kangasala-talossa kuullaan vuoden 2018 aikana kunkin AUF-orkesterin konsertti.

 

Taustalla AUF-hanke

AUF-konserttien taustalla on Avantin, UMOn ja FiBOn yhteinen kehityshanke, jota varten orkesterit ovat saaneet opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksen. Hankkeen tavoitteena on rakentaa AUF-yhtyeiden sekä projektikumppaneiden kanssa uusia yhteistyö- ja kulttuurituotantomalleja. Hankkeen ensivaiheen kumppaneita ovat Musiikkitalo ja Kangasala-talo.

Konserttisarjojen lisäksi AUF-orkesterit ovat mukana Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeessa. Hankkeen puitteissa yhtyeet konsertoivat 8.-luokkalaisille Lappeenrannassa, Rovaniemellä, Savonlinnassa ja Seinäjoella.

 

Musiikkitalon AUF-sarjan konsertit:

Kaiken maailman klassikoita – FiBO: Ach so! – Barokkimusiikkia Saksasta, Musiikkitalon Paavo-sali, ti 20.02.2018 klo 13.00

Kaiken maailman klassikoita – UMO: Kuutamosonaatti ja muita ihania klassikoita, Musiikkitalon Paavo-sali, to 26.04.2018 klo 13.00

Kaiken maailman klassikoita – Avanti!: Kaikkien aikojen klassikot, Musiikkitalon Paavo-sali, la 05.05.2018 klo 14.00

 

Sarjalippu AUF-sarjaan vain 13€!

UMO ja Suomen Mielenterveysseura aloittavat yhteistyön

Kulttuurin on useissa tutkimuksissa todettu olevan yhteydessä hyvän elämän kokemuksiin, pitkään ikään ja hyvään mielenterveyteen. Virkistävien vaikutustensa lisäksi taide lisää yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, jotka vaikuttavat hyvinvointiin positiivisesti.

UMO on käynnistänyt yhteistyön Suomen Mielenterveysseuran kanssa osana yleisötyötoimintaansa. Yhteiskunnallisena toimijana ja tärkeänä osana Suomen kulttuurikenttää UMO haluaa osaltaan edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä musiikin keinoin. Tarjoamalla mm. mielenterveystyön parissa vapaaehtoistyötä tekeville konserttielämyksiä, UMO auttaa heitä jaksamaan tärkeän työnsä parissa.

Mielenterveysseuran monimuotoisessa toiminnassa myös taiteella ja kulttuuritoiminnalla on tärkeä rooli, ja esimerkiksi vuosittain järjestettävien Hyvää mieltä kulttuurista -toimintaviikkojen aikana taiteen avulla edistetään ihmisten hyvinvointia ympäri Suomen.

Yleisötyö UMOssa on musiikki- ja yleisökasvatuksen parissa tehtävää kehitystyötä. Sen tarkoituksena on lisätä UMOn saavutettavuutta, madaltaa kynnystä konsertteihin osallistumiselle sekä tavoittaa uutta konserttiyleisöä. Elävän musiikin kautta voidaan myös edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä.

 

Lisätietoa Mielenterveysseuran toiminnasta löydät täältä.

Lue lisää UMOn yleisötyöstä täältä.

Nicole Willis & UMO album is out

The second release on Persephone Records, titled My Name Is Nicole Willis by Nicole Willis & UMO Jazz Orchestra has released on September 29, 2017. The album is in digital, CD and LP format and distributed by Kudos Records.

Nicole Willis, known for her collaborations with The Soul Investigators & Jimi Tenor produces an album including some of the tracks she composed with the former as well as originals specifically for a fresh collaboration with UMO Jazz Orchestra. Jimi Tenor, who is a multi-faceted artist, has penned all arrangements for the big band and their talented rhythm section. Pete Toikkanen who is a mega-talent guitarist from The Soul Investigators, along with the two, composed those original tracks that highlight their alternative influences. Indie deity & personal hero of Ms Willis, Ian Svenonius introduces Ms Willis on the first track and wraps up the LP with a final plea.

UMO & Nicole Willis will head for a few gigs in spring 2018.

For more info, click here.

Nicole Willisin ja UMOn levy julkaistu

Nicole Willis ja UMOn yhteinen albumi My Name Is Nicole Willis  on julkaistu 29.9.2017.

Nicole Willis tunnetaan erityisesti The Soul Investigators -yhtyeestä ja pitkästä yhteistyöstä Jimi Tenorin kanssa. Willis toimii levyn tuottajana ja hän on myös säveltänyt osan kappaleista. Kappaleet on sovittanut Jimi Tenor. UMOn rinnalla kuullaan kitaristina Pete Toikkasta, joka on ollut mukana sävellystyössä. Levy äänitettiin Ylen Studioilla keväällä 2016. Yhteisiä keikkoja on luvassa kevätkaudella 2018.

Julkaisija Persephone Records, jakelija Kudos Records. Levy on saatavilla ditaalisena, CD- ja LP-formaatissa hyvinvarustelluista levykaupoista kautta maan.

Lisätiedot levystä

Musatehdas-hanke 8. luokille käynnistyy

Musatehdas on UMOn uusi, pääkaupunkiseudun yläasteilla taideaineita opetuksessaan painottavien peruskoulujen 8. luokille suunnattu musiikkityöpajahanke. Haku on käynnissä 25.9.2017 klo 16:00 asti! Katso myös video artikkelin lopusta.

Projektissa oppilaat pääsevät luomaan omaa musiikkia ammattilaisten johdolla. Nuoret säveltävät omia melodioita ja tuottavat tekstejä, jotka päätyvät ammattisovittajan käsien kautta projektin huipentavan yhteisen päätöskonsertin ohjelmaan. Taideaineluokkalaisten lisäksi projektiin voi sitouttaa koko luokka-asteen, sillä tekijöitä tarvitaan säveltämisen, sanoittamisen ja laulamisen lisäksi lavastukseen, puvustukseen, koreografioihin, taltiointiin jne. Koulu ja oppilaat luovat resurssiensa mukaan omannäköisen toteutuksen. Projektin ytimessä ovat luovuus, osallistavuus ja yhdessä tekemisen ilo, joiden avulla murretaan vakiintuneiden kategorioiden raja-aitoja ja luodaan jotakin uutta ja yllätyksellistä. Tavoitteena saada mukaan laaja joukko koululaisia ja integroida yhteen niin musiikkia jo harrastavat nuoret kuin ne, jotka viihtyvät paremmin poissa parrasvaloista.

Hankkeen pedagogisesta puolesta vastaavat muusikko Aija Puurtinen, brasilialaisen musiikin erityisasiantuntija, perkussionisti Sami Kontola sekä UMOn yleisötyön taiteellinen partneri, saksofonisti ja kapellimestari Ville Vannemaa, jotka vetävät oppilaille työpajoja. Puurtisen vetämissä työpajoissa keskitytään säveltämiseen ja sanoittamiseen sekä käydään läpi laulamisen perusteita. Vannemaan työpajoissa saadaan lisävinkkejä säveltämiseen ja sovittamiseen sekä kuullaan UMOsta ja big band -toiminnasta. Vannemaa myös tekee oppilaiden luomista kappaleista big band -sovitukset päätöskonserttia varten. Kontola vetää oppilaille rytmiikkatyöpajoja, joissa sekä soittimin että omaa kehoa apuna käyttäen vihkiydytään rytmiikan saloihin.

TYÖPAJAT Ohjattujen työpajojen lisäksi koulujen opettajilta vaaditaan projektissa aktiivista otetta: he perehdyttävät oppilaat projektin pariin, ideoivat yhdessä oppilaiden kanssa konserttikokonaisuutta, toimivat liikkeelle panevana voimana ja harjoituttavat oppilaita itsenäisesti.

TAVOITTEET Projektin tavoitteena on on laajentaa peruskoulujen taideaineopetuksen tarjontaa ja toimintamuotoja, osallistaa koko luokka-aste yhteiseen tekemiseen, tutustuttaa koululaiset big band -orkesterin toimintaan, tarjota uudenlainen yhdessä tekemisen kokemus ammattilaisten ja nuorten välille niin, että ne ovat esiintymistilanteessa samanarvoisessa asemassa, innostaa koululaisia musiikin pariin sekä esitellä ammatillisia jatkopolkuja musiikista kiinnostuneille nuorille. UMOn tavoitteena on laajentaa hanke jatkossa pysyväksi, valtakunnalliseksi malliksi.

MITEN MUKAAN Odotamme koululta sitoutumista hankkeeseen lokakuun 2017 ja helmikuun 2018 välille, vähintään kahta projektin läpiviennistä vastaavaa opettajaa (musiikinopettaja ja esim. kuvaamataidonopettaja, äidinkielenopettaja, liikunnanopettaja jne.), innostunutta, oma-aloitteista ja aktiivista otetta projektin edistämiseen, joustavaa toimintatapaa ja yhteistyökykyä sekä koulun sisällä että UMOn suuntaan.

LÄHETÄ HAKEMUKSESI ma 25.9.2017 klo 16:00 mennessä sähköpostitse osoitteeseen jaakko@umo.fi. Kerro vapaamuotoisessa hakemuksessasi koulun sekä vastuuopettajien nimet ja yhteystiedot ja 8. luokka-asteen oppilaiden lukumäärä lukuvuonna 2017–2018 (taideaineluokkalaiset + muut). Esittele viestissä lyhyesti koulusi ja kerro taideaineiden opetuksesta oppilaitoksessanne. Hankkeessa mukanaolo on koululle maksutonta. Otamme mukaan kaksi koulua.

LISÄTIETOJA ANTAA UMOn yleisötyön tuottaja Jaakko Teittinen, jaakko@umo.fi, p. 050 5446556.

PROJEKTIN AIKAJANAN näet tästä esitteestä.

VIIME VUONNA UMOn Musatehtaassa olivat Kruununhaan yläaste ja Vuosaaren peruskoulu. Kruununhaan yläasteen musiikinopettaja Ville Kervinen kertoo oheisella videolla lisää projektista ja vinkkaa, miksi kannattaa lähteä mukaan!