UMO ja Suomen Mielenterveysseura aloittavat yhteistyön

Kulttuurin on useissa tutkimuksissa todettu olevan yhteydessä hyvän elämän kokemuksiin, pitkään ikään ja hyvään mielenterveyteen. Virkistävien vaikutustensa lisäksi taide lisää yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, jotka vaikuttavat hyvinvointiin positiivisesti.

UMO on käynnistänyt yhteistyön Suomen Mielenterveysseuran kanssa osana yleisötyötoimintaansa. Yhteiskunnallisena toimijana ja tärkeänä osana Suomen kulttuurikenttää UMO haluaa osaltaan edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä musiikin keinoin. Tarjoamalla mm. mielenterveystyön parissa vapaaehtoistyötä tekeville konserttielämyksiä, UMO auttaa heitä jaksamaan tärkeän työnsä parissa.

Mielenterveysseuran monimuotoisessa toiminnassa myös taiteella ja kulttuuritoiminnalla on tärkeä rooli, ja esimerkiksi vuosittain järjestettävien Hyvää mieltä kulttuurista -toimintaviikkojen aikana taiteen avulla edistetään ihmisten hyvinvointia ympäri Suomen.

Yleisötyö UMOssa on musiikki- ja yleisökasvatuksen parissa tehtävää kehitystyötä. Sen tarkoituksena on lisätä UMOn saavutettavuutta, madaltaa kynnystä konsertteihin osallistumiselle sekä tavoittaa uutta konserttiyleisöä. Elävän musiikin kautta voidaan myös edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä.

 

Lisätietoa Mielenterveysseuran toiminnasta löydät täältä.

Lue lisää UMOn yleisötyöstä täältä.

Nicole Willis & UMO album is out

The second release on Persephone Records, titled My Name Is Nicole Willis by Nicole Willis & UMO Jazz Orchestra has released on September 29, 2017. The album is in digital, CD and LP format and distributed by Kudos Records.

Nicole Willis, known for her collaborations with The Soul Investigators & Jimi Tenor produces an album including some of the tracks she composed with the former as well as originals specifically for a fresh collaboration with UMO Jazz Orchestra. Jimi Tenor, who is a multi-faceted artist, has penned all arrangements for the big band and their talented rhythm section. Pete Toikkanen who is a mega-talent guitarist from The Soul Investigators, along with the two, composed those original tracks that highlight their alternative influences. Indie deity & personal hero of Ms Willis, Ian Svenonius introduces Ms Willis on the first track and wraps up the LP with a final plea.

UMO & Nicole Willis will head for a few gigs in spring 2018.

For more info, click here.

Nicole Willisin ja UMOn levy julkaistu

Nicole Willis ja UMOn yhteinen albumi My Name Is Nicole Willis  on julkaistu 29.9.2017.

Nicole Willis tunnetaan erityisesti The Soul Investigators -yhtyeestä ja pitkästä yhteistyöstä Jimi Tenorin kanssa. Willis toimii levyn tuottajana ja hän on myös säveltänyt osan kappaleista. Kappaleet on sovittanut Jimi Tenor. UMOn rinnalla kuullaan kitaristina Pete Toikkasta, joka on ollut mukana sävellystyössä. Levy äänitettiin Ylen Studioilla keväällä 2016. Yhteisiä keikkoja on luvassa kevätkaudella 2018.

Julkaisija Persephone Records, jakelija Kudos Records. Levy on saatavilla ditaalisena, CD- ja LP-formaatissa hyvinvarustelluista levykaupoista kautta maan.

Lisätiedot levystä

Musatehdas-hanke 8. luokille käynnistyy

Musatehdas on UMOn uusi, pääkaupunkiseudun yläasteilla taideaineita opetuksessaan painottavien peruskoulujen 8. luokille suunnattu musiikkityöpajahanke. Haku on käynnissä 25.9.2017 klo 16:00 asti! Katso myös video artikkelin lopusta.

Projektissa oppilaat pääsevät luomaan omaa musiikkia ammattilaisten johdolla. Nuoret säveltävät omia melodioita ja tuottavat tekstejä, jotka päätyvät ammattisovittajan käsien kautta projektin huipentavan yhteisen päätöskonsertin ohjelmaan. Taideaineluokkalaisten lisäksi projektiin voi sitouttaa koko luokka-asteen, sillä tekijöitä tarvitaan säveltämisen, sanoittamisen ja laulamisen lisäksi lavastukseen, puvustukseen, koreografioihin, taltiointiin jne. Koulu ja oppilaat luovat resurssiensa mukaan omannäköisen toteutuksen. Projektin ytimessä ovat luovuus, osallistavuus ja yhdessä tekemisen ilo, joiden avulla murretaan vakiintuneiden kategorioiden raja-aitoja ja luodaan jotakin uutta ja yllätyksellistä. Tavoitteena saada mukaan laaja joukko koululaisia ja integroida yhteen niin musiikkia jo harrastavat nuoret kuin ne, jotka viihtyvät paremmin poissa parrasvaloista.

Hankkeen pedagogisesta puolesta vastaavat muusikko Aija Puurtinen, brasilialaisen musiikin erityisasiantuntija, perkussionisti Sami Kontola sekä UMOn yleisötyön taiteellinen partneri, saksofonisti ja kapellimestari Ville Vannemaa, jotka vetävät oppilaille työpajoja. Puurtisen vetämissä työpajoissa keskitytään säveltämiseen ja sanoittamiseen sekä käydään läpi laulamisen perusteita. Vannemaan työpajoissa saadaan lisävinkkejä säveltämiseen ja sovittamiseen sekä kuullaan UMOsta ja big band -toiminnasta. Vannemaa myös tekee oppilaiden luomista kappaleista big band -sovitukset päätöskonserttia varten. Kontola vetää oppilaille rytmiikkatyöpajoja, joissa sekä soittimin että omaa kehoa apuna käyttäen vihkiydytään rytmiikan saloihin.

TYÖPAJAT Ohjattujen työpajojen lisäksi koulujen opettajilta vaaditaan projektissa aktiivista otetta: he perehdyttävät oppilaat projektin pariin, ideoivat yhdessä oppilaiden kanssa konserttikokonaisuutta, toimivat liikkeelle panevana voimana ja harjoituttavat oppilaita itsenäisesti.

TAVOITTEET Projektin tavoitteena on on laajentaa peruskoulujen taideaineopetuksen tarjontaa ja toimintamuotoja, osallistaa koko luokka-aste yhteiseen tekemiseen, tutustuttaa koululaiset big band -orkesterin toimintaan, tarjota uudenlainen yhdessä tekemisen kokemus ammattilaisten ja nuorten välille niin, että ne ovat esiintymistilanteessa samanarvoisessa asemassa, innostaa koululaisia musiikin pariin sekä esitellä ammatillisia jatkopolkuja musiikista kiinnostuneille nuorille. UMOn tavoitteena on laajentaa hanke jatkossa pysyväksi, valtakunnalliseksi malliksi.

MITEN MUKAAN Odotamme koululta sitoutumista hankkeeseen lokakuun 2017 ja helmikuun 2018 välille, vähintään kahta projektin läpiviennistä vastaavaa opettajaa (musiikinopettaja ja esim. kuvaamataidonopettaja, äidinkielenopettaja, liikunnanopettaja jne.), innostunutta, oma-aloitteista ja aktiivista otetta projektin edistämiseen, joustavaa toimintatapaa ja yhteistyökykyä sekä koulun sisällä että UMOn suuntaan.

LÄHETÄ HAKEMUKSESI ma 25.9.2017 klo 16:00 mennessä sähköpostitse osoitteeseen jaakko@umo.fi. Kerro vapaamuotoisessa hakemuksessasi koulun sekä vastuuopettajien nimet ja yhteystiedot ja 8. luokka-asteen oppilaiden lukumäärä lukuvuonna 2017–2018 (taideaineluokkalaiset + muut). Esittele viestissä lyhyesti koulusi ja kerro taideaineiden opetuksesta oppilaitoksessanne. Hankkeessa mukanaolo on koululle maksutonta. Otamme mukaan kaksi koulua.

LISÄTIETOJA ANTAA UMOn yleisötyön tuottaja Jaakko Teittinen, jaakko@umo.fi, p. 050 5446556.

PROJEKTIN AIKAJANAN näet tästä esitteestä.

VIIME VUONNA UMOn Musatehtaassa olivat Kruununhaan yläaste ja Vuosaaren peruskoulu. Kruununhaan yläasteen musiikinopettaja Ville Kervinen kertoo oheisella videolla lisää projektista ja vinkkaa, miksi kannattaa lähteä mukaan!

UMO on taloudellisessa kriisissä

Yle uutisoi 16.8.2017 UMOn taloudellisesta kriisistä ja muusikkojen lomautuksesta.

Toimitusjohtaja Eeva Pirkkalan mukaan kriisiksi äityneen ongelman ydin on rakenteellinen.
– Rahaa on aina ollut liian vähän. Lyhyesti sanottuna on vaikea muistaa hetkeä, etteikö toiminta olisi ollut tappiollista.

Kaikki orkesterin muusikot ovat lomautettuina elokuun loppupuolelle saakka. Sopeutustoimiin osallistuu muusikoiden lisäksi myös UMOn toimiston henkilökunta.

– Miltä suomalainen jazzkenttä näyttäisi ilman UMOa? Aika ankeaa olisi, toimitusjohtaja Eeva Pirkkala kommentoi Ylen artikkelissa.

Lue Mattias Mattilan kirjoittama uutinen tästä.

Lue myös UMOn 30.3.2017 julkaisema tiedote tästä.

UMOn syyskaudella runsaasti ilmaisohjelmaa

UMOn syksyssä nähdään ennätyksellisen paljon ilmaisohjelmaa. Syyskauden avaa esiintyminen SAMPO 2017 -nukketeatterifestivaalilla, jossa UMO nousee lavalle serbialaisen nukketeatteri Pinokion ja Max Metalik -hahmon kanssa, joka on yksi maailman suurimmista nukketeatterinukeista. Ulkoilmaesitys sopii myös perheen pienimmille.
To 31.8. klo 19 Espan lava, Helsinki Lue lisää >

Haluatko tietää, millaista on orkesterimuusikon arkinen aherrus? Avaamme ovemme yleisölle orkesteriharjoituksiimme, joissa treenaamme Kerkko Koskisen kanssa Agatha-konserttejamme varten. Tempaus on osa Suomalaisen Työn Liiton Tervetuloa meille -kampanjaa, jossa järjestetään Suomen suurimmat, yhtäaikaiset avoimien ovien päivät.
To 12.10. klo 12.30–14.30 Kaapelitehdas, Helsinki Lue lisää >

Myös suositut lounaskonsertit jatkuvat Savoy-teatterissa. Neljässä konsertissa kuullaan tuoretta musiikkia UMOn ja kotimaisten solistien tulkitsemana. Jokaisessa konsertissa nousee pääosaan big bandissä harvemmin kuultu soitin, kuten harmonikka, vibrafoni, kitara ja basso. Ensimmäisessä konsertissa kuullaan myös kantaesitys.
Ti 12.9. klo 12 Savoy-teatteri, Helsinki. UMO & Veli Kujala, harmonikka Lue lisää >
Ti 10.10. klo 12 Savoy-teatteri, Helsinki. UMO & Teemu Viinikainen, kitara Lue lisää >
Ti 14.11. klo 12 Savoy-teatteri, Helsinki. UMO & Severi Pyysalo, vibrafoni Lue lisää >
Ti 5.12. klo 12 Savoy-teatteri, Helsinki. UMO & Lauri Porra, basso Lue lisää >
Lue lisää muuttuneesta vapaalippukäytännöstä täältä.

Ilmaiskonsertteja järjestetään myös koululaisille. UMO ja Mikko Helevä tulkitsevat Pekka ja Susi -musiikkisatuklassikon kolmessa konsertissa.
To 23.11. klo 10 Kanneltalo, Helsinki Lue lisää >
To 23.11. klo 11.15 Kanneltalo, Helsinki Lue lisää >
Ti 28.11. klo 10.30 Malmitalo, Helsinki Lue lisää >
Nämä konsertit on siis tarkoitettu koululaisille ja niihin ilmoittaudutaan konserttitalojen nettisivujen kautta. Sama konserttikokonaisuus esitetään samalla viikolla kahdesti myös normaalina maksullisena konserttina, lue lisää täältä.

Ilmaiset lounaskonsertit jatkuvat, lippukäytäntöön muutos

UMOn, Savoy-teatterin ja Ravintola Preston yhteistyössä toteuttamat ja suuren suosion saaneet lounaskonsertit jatkuvat yleisön pyynnöstä myös syyskaudella 2017. Neljässä konsertissa kuullaan tuoretta musiikkia UMOn ja kotimaisten solistien tulkitsemana. Jokaisessa konsertissa nousee pääosaan big bandissä harvemmin kuultu soitin, kuten harmonikka, vibrafoni, kitara ja basso.

Konsertit pidetään Savoy-teatterin salissa klo 12-13 ja niihin on edelleen vapaa pääsy. HUOM. Jos kuitenkin haluat varmistaa paikkasi konsertissa, voit varata lipun etukäteen Kulttuurikeskuksen (Savoy, Vuotalo, Malmitalo, Stoa, Kanneltalo) lipunmyyntipisteistä (0 €) tai Lippupisteestä (1 €).

Syyskauden 2017 lounaskonsertit: 
Ti 12.9. klo 12  UMO & Veli Kujala, harmonikka Lue lisää >
Ti 10.10. klo 12  UMO & Teemu Viinikainen, kitara Lue lisää >
Ti 14.11. klo 12  UMO & Severi Pyysalo, vibrafoni Lue lisää >
Ti 5.12. klo 12  UMO & Lauri Porra, basso Lue lisää >

Voit halutessasi nauttia lounaan Ravintola Prestossa joko ennen tai jälkeen konserttien, hinta alk. 10,30 €.

Tuotannosta vastaavat yhteistyössä UMO Jazz Orchestra, Savoy-teatteri ja Ravintola Presto.

Petri Nieminen voitti Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailun

Seitsemännen Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailun voitti Petri Nieminen sävellyksellään Red Moon of SeptemberJanne Vihavainen kappaleellaan Dodecahedron ylsi toiseksi, ja kolmannen sijan jakoivat Aleksis Liukon Vaski Vaskitsa ja Kaisa Mäensivun Some Other April.

Suomen Big Band -yhdistyksen ja UMOn yhdessä järjestämä Esko Linnavalli -sävellyskilpailu huipentui Savoy-teatterissa keskiviikkona 31.5.2017. Kilpailuun osallistui yhteensä 17 teosta, joista kuusi läpäisi esikarsinnan ja pääsi finaaliin, jossa UMO soitti kappaleet kapellimestari Antti Rissasen johdolla. YLE äänitti finaalikonsertin ja lähettää sen kanavillaan myöhemmin tänä vuonna.

Tuomaristo arvosti voittajasävellyksessä, Petri Niemisen Red Moon of Septemberissä, erityisesi sen omaperäisyyttä, musiikillista huumoria ja luovaa hulluutta. Persoonallisuudellaan muista finaalikappaleista erottunut sävellys on teknisesti hyvin vaativa.

Toiseksi tullutta Janne Vihavaisen Dodecahedron-kappaletta tuomaristo kiitteli erityisesti hyvästä big band -perinteen hallinnasta. Jaetun kolmannen sijan kappaleet, Aleksis Liukon Vaski Vaskitsa ja Kaisa Mäensivun Some Other April, olivat tuomariston mielestä toimivia ja tyylikkäitä teoksia. Tuomaristo oli kärkinelikosta yksimielinen.

Petri Nieminen (s. 1965) on tamperelainen säveltäjä ja saksofonisti. Nieminen on tehnyt musiikkia useisiin elokuviin ja televisiosarjoihin, sekä Oulun ja Rauman kaupunginteattereille ja Teatterikorkeakoululle. Tampere Big Band kantaesitti Niemisen Suite for big band -teoksen vuonna 2006. Hän on myös levyttänyt kaksi jazzlevyä Anu Komsin kanssa. Muusikkona Nieminen on työskennellyt Tampereen Työväen Teatterissa ja opettajana Tampereen konservatoriossa ja Pirkanmaan musiikkiopistossa.

Kilpailun tuomariston jäsenet Eero Koivistoinen (puheenjohtaja), Jukka Linkola ja Kari Ikonen kertoivat kilpailun tason olleen tänä vuonna vaihteleva. Tuomaristo pitää kilpailua hyvänä ponnahduslautana aloitteleville ja myös pidemmällä oleville säveltäjille. Kilpailu on mainio tilaisuus saada sävellyksille ja säveltäjille näkyvyyttä, kuuluvuutta ja tunnettuutta. Se nostaa esille lahjakkuuksia ja kannustaa uuteen tuotantoon aikana, jona tilaustyöt ovat kortilla.

Sävellyskilpailu tekee kunniaa UMOn edesmenneelle perustajajäsenelle ja kapellimestarille Esko Linnavallille (1941–1991), joka toimi orkesterin taiteellisena johtajana 1975–1991. Linnavallin ansiosta UMOsta kehittyi kansainvälisesti tunnustettu jazzorkesteri sekä pysyvä instituutio Suomen musiikkikentälle. Suomen Big Band -yhdistys ja UMO järjestivät Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailun nyt seitsemättä kertaa. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi.

Nicole Willisiltä ja UMOlta levy syyskuussa

Nicole Willis ja UMO julkaisevat yhteisen levyn tulevana syksynä. My Name Is Nicole Willis -albumin julkaisupäivä on 29.9.2017. Albumin julkaisee digitaalisena, CD- ja LP-formaatissa Persephone Records, jakelijana Kudos Records.

Nicole Willis tunnetaan erityisesti The Soul Investigators -yhtyeestä ja pitkästä yhteistyöstä Jimi Tenorin kanssa. Willis toimii levyn tuottajana ja hän on myös säveltänyt osan kappaleista. Kappaleet on sovittanut Jimi Tenor. UMOn rinnalla kuullaan kitaristina Pete Toikkasta, joka on ollut mukana sävellystyössä.

Kuuntele näytteitä tulevalta levyltä Soundcloudista.

Year 2016 in a nutshell

English test text

41. toimintavuosi 2016

22 156 – UMOn konserteissa kävi 22 156 kuulijaa

106 – UMO esiintyi yhteensä 106 konsertissa, yleisötyötapahtumassa ja tilauskonsertissa

74 % – UMOn konserteista 74 % järjestettiin Helsingissä

319 – UMO esitti konserteissaan yhteensä 319 eri teosta

39 % – UMOn esittämistä teoksista 39 % oli suomalaisia

3 – UMO kantaesitti 3 uutta teosta

45 – UMO teetti 45 uutta big band -sovitusta

79 – UMO teki yhteistyötä 79 freelance-muusikon kanssa ollen Suomen merkittävimpiä jazzalan taiteellisia työllistäjiä