Ilmaiset lounaskonsertit jatkuvat, lippukäytäntöön muutos

UMOn, Savoy-teatterin ja Ravintola Preston yhteistyössä toteuttamat ja suuren suosion saaneet lounaskonsertit jatkuvat yleisön pyynnöstä myös syyskaudella 2017. Neljässä konsertissa kuullaan tuoretta musiikkia UMOn ja kotimaisten solistien tulkitsemana. Jokaisessa konsertissa nousee pääosaan big bandissä harvemmin kuultu soitin, kuten harmonikka, vibrafoni, kitara ja basso.

Konsertit pidetään Savoy-teatterin salissa klo 12-13 ja niihin on edelleen vapaa pääsy. HUOM. Jos kuitenkin haluat varmistaa paikkasi konsertissa, voit varata lipun etukäteen Kulttuurikeskuksen (Savoy, Vuotalo, Malmitalo, Stoa, Kanneltalo) lipunmyyntipisteistä (0 €) tai Lippupisteestä (1 €).

Syyskauden 2017 lounaskonsertit: 
Ti 12.9. klo 12  UMO & Veli Kujala, harmonikka Lue lisää >
Ti 10.10. klo 12  UMO & Teemu Viinikainen, kitara Lue lisää >
Ti 14.11. klo 12  UMO & Severi Pyysalo, vibrafoni Lue lisää >
Ti 5.12. klo 12  UMO & Lauri Porra, basso Lue lisää >

Voit halutessasi nauttia lounaan Ravintola Prestossa joko ennen tai jälkeen konserttien, hinta alk. 10,30 €.

Tuotannosta vastaavat yhteistyössä UMO Jazz Orchestra, Savoy-teatteri ja Ravintola Presto.

Petri Nieminen voitti Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailun

Seitsemännen Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailun voitti Petri Nieminen sävellyksellään Red Moon of SeptemberJanne Vihavainen kappaleellaan Dodecahedron ylsi toiseksi, ja kolmannen sijan jakoivat Aleksis Liukon Vaski Vaskitsa ja Kaisa Mäensivun Some Other April.

Suomen Big Band -yhdistyksen ja UMOn yhdessä järjestämä Esko Linnavalli -sävellyskilpailu huipentui Savoy-teatterissa keskiviikkona 31.5.2017. Kilpailuun osallistui yhteensä 17 teosta, joista kuusi läpäisi esikarsinnan ja pääsi finaaliin, jossa UMO soitti kappaleet kapellimestari Antti Rissasen johdolla. YLE äänitti finaalikonsertin ja lähettää sen kanavillaan myöhemmin tänä vuonna.

Tuomaristo arvosti voittajasävellyksessä, Petri Niemisen Red Moon of Septemberissä, erityisesi sen omaperäisyyttä, musiikillista huumoria ja luovaa hulluutta. Persoonallisuudellaan muista finaalikappaleista erottunut sävellys on teknisesti hyvin vaativa.

Toiseksi tullutta Janne Vihavaisen Dodecahedron-kappaletta tuomaristo kiitteli erityisesti hyvästä big band -perinteen hallinnasta. Jaetun kolmannen sijan kappaleet, Aleksis Liukon Vaski Vaskitsa ja Kaisa Mäensivun Some Other April, olivat tuomariston mielestä toimivia ja tyylikkäitä teoksia. Tuomaristo oli kärkinelikosta yksimielinen.

Petri Nieminen (s. 1965) on tamperelainen säveltäjä ja saksofonisti. Nieminen on tehnyt musiikkia useisiin elokuviin ja televisiosarjoihin, sekä Oulun ja Rauman kaupunginteattereille ja Teatterikorkeakoululle. Tampere Big Band kantaesitti Niemisen Suite for big band -teoksen vuonna 2006. Hän on myös levyttänyt kaksi jazzlevyä Anu Komsin kanssa. Muusikkona Nieminen on työskennellyt Tampereen Työväen Teatterissa ja opettajana Tampereen konservatoriossa ja Pirkanmaan musiikkiopistossa.

Kilpailun tuomariston jäsenet Eero Koivistoinen (puheenjohtaja), Jukka Linkola ja Kari Ikonen kertoivat kilpailun tason olleen tänä vuonna vaihteleva. Tuomaristo pitää kilpailua hyvänä ponnahduslautana aloitteleville ja myös pidemmällä oleville säveltäjille. Kilpailu on mainio tilaisuus saada sävellyksille ja säveltäjille näkyvyyttä, kuuluvuutta ja tunnettuutta. Se nostaa esille lahjakkuuksia ja kannustaa uuteen tuotantoon aikana, jona tilaustyöt ovat kortilla.

Sävellyskilpailu tekee kunniaa UMOn edesmenneelle perustajajäsenelle ja kapellimestarille Esko Linnavallille (1941–1991), joka toimi orkesterin taiteellisena johtajana 1975–1991. Linnavallin ansiosta UMOsta kehittyi kansainvälisesti tunnustettu jazzorkesteri sekä pysyvä instituutio Suomen musiikkikentälle. Suomen Big Band -yhdistys ja UMO järjestivät Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailun nyt seitsemättä kertaa. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi.

Release date set for Nicole Willis & UMO album

The second release on Persephone Records, titled My Name Is Nicole Willis by Nicole Willis & UMO Jazz Orchestra has been set for a release on September 29, 2017. The album will be in digital, CD and LP format and distributed by Kudos Records.

Nicole Willis, known for her collaborations with The Soul Investigators & Jimi Tenor produces an album including some of the tracks she composed with the former as well as originals specifically for a fresh collaboration with UMO Jazz Orchestra. Jimi Tenor, who is a multi-faceted artist, has penned all arrangements for the big band and their talented rhythm section. Pete Toikkanen who is a mega-talent guitarist from The Soul Investigators, along with the two, composed those original tracks that highlight their alternative influences. Indie deity & personal hero of Ms Willis, Ian Svenonius introduces Ms Willis on the first track and wraps up the LP with a final plea.

Listen to the samples from the forthcoming album at Soundcloud.

Nicole Willisiltä ja UMOlta levy syyskuussa

Nicole Willis ja UMO julkaisevat yhteisen levyn tulevana syksynä. My Name Is Nicole Willis -albumin julkaisupäivä on 29.9.2017. Albumin julkaisee digitaalisena, CD- ja LP-formaatissa Persephone Records, jakelijana Kudos Records.

Nicole Willis tunnetaan erityisesti The Soul Investigators -yhtyeestä ja pitkästä yhteistyöstä Jimi Tenorin kanssa. Willis toimii levyn tuottajana ja hän on myös säveltänyt osan kappaleista. Kappaleet on sovittanut Jimi Tenor. UMOn rinnalla kuullaan kitaristina Pete Toikkasta, joka on ollut mukana sävellystyössä.

Kuuntele näytteitä tulevalta levyltä Soundcloudista.

Year 2016 in a nutshell

English test text

41. toimintavuosi 2016

22 156 – UMOn konserteissa kävi 22 156 kuulijaa

106 – UMO esiintyi yhteensä 106 konsertissa, yleisötyötapahtumassa ja tilauskonsertissa

74 % – UMOn konserteista 74 % järjestettiin Helsingissä

319 – UMO esitti konserteissaan yhteensä 319 eri teosta

39 % – UMOn esittämistä teoksista 39 % oli suomalaisia

3 – UMO kantaesitti 3 uutta teosta

45 – UMO teetti 45 uutta big band -sovitusta

79 – UMO teki yhteistyötä 79 freelance-muusikon kanssa ollen Suomen merkittävimpiä jazzalan taiteellisia työllistäjiä

UMO mittavien säästötoimien edessä

UMO Jazz Orchestraa pyörittävä UMO-säätiö on vaikeiden taloudellisten haasteiden edessä. Talouden tasapainottaminen vaatii organisaatiolta säästötoimia, jotka ovat johtamassa toiminnan vähentämiseen ja palkkojen leikkaamiseen. Tehostamistavoite tälle vuodelle on 250 000 euroa eli noin 14 % liikevaihdosta.

Säästöt saadaan aikaan UMOn koko henkilöstön vapaaehtoisilla säästötalkoilla, mm. työajanlyhennyksillä ja lomarahoista luopumisella. Lisäksi mm. orkesterin harjoitustila ja markkinointiresurssi jaetaan Kamariorkesteri Avantin kanssa toimintojen tehostamiseksi.

Tilanteeseen ovat johtaneet useiden vuosien tappiollinen toiminta, julkisen rahoituksen leikkaaminen ja Yleisradion tallennekorvaussopimuksen loppuminen yhdistettynä yleiseen kustannuskehitykseen. Lisäksi muusikkojen työehtosopimus ei ole seurannut alan digitalisoitumista ja tallennekorvauskehitystä vuosien mittaan.

Helsingin kaupungin omistuksessa oleva säätiö on sidoksissa kaupungin yleisiin suuntaviivoihin, jotka ovat tähän asti kieltäneet lomautukset ja muut henkilöstöön kohdistuvat sopeuttamistoimet.

– UMO on tyypillinen palveluorganisaatio, jonka henkilöstökulut ovat lähes kolme neljäsosaa toiminnan kokonaiskuluista, säätiön toimitusjohtaja Eeva Pirkkala kertoo.
– Koko kulttuurikenttä kamppailee vähenevän julkisen rahoituksen kurimuksessa. Ollaan tilanteessa, jossa organisaatioilla ei ole varaa maksaa kuin kiinteät kulut, eikä rahaa riitä toiminnan ja sisältöjen pyörittämiseen. Kaupunkien tulisi nähdä omien taideorganisaatioidensa ainutlaatuisuus. Pienellä lisärahoituksella saisimme hyvin toimivasta koneistosta loistavan, Pirkkala painottaa.

Pirkkala esittää huolensa myös alaa opiskelevien näkökulmasta.
– Kulttuuriala on jo nyt vahvasti pätkätyöala. Jos alan työt ovat tulevaisuudessa pelkkiä pätkätöitä, on näkymä hyvin ankea alaa opiskeleville. Näemme tärkeänä, että kulttuurialan vähät vakituiset työpaikat säilytetään.

UMO-säätiön vuosikertomus v. 2016 on nähtävissä täällä (LINKKI PUUTTUU).

UMO Jazz Orchestra

 • UMO on jazzin ja uuden rytmimusiikin alalla toimiva kulttuuriorganisaatio, joka järjestää vuosittain noin 100 konserttia ja tapahtumaa.
 • UMOn tapahtumien sisällön tuottaa 16-henkinen kuukausipalkkainen big band -orkesteri ja järjestää viisihenkinen hallinto.
 • UMO on toiminut vuodesta 1975 ja ollut Helsingin kaupungin tytärsäätiö vuodesta vuodesta 2008.
 • UMO saa rahoituksensa Helsingin kaupungilta (47,5 %) sekä Opetus- ja kulttuuriministeriöltä (31,5 %). UMOn omarahoitusosuus oli viime vuonna 21 %.
 • UMO on yksi orkesterikentän tehokkaimmista toimijoista (Talouselämä 44/2015).
 • Menneiden neljän vuosikymmenen aikana UMO on konsertoinut jazzmaailman huippujen kanssa. Orkesterin solisteina ovat vierailleet lukuisat jazzlegendat Dizzy Gillespiestä Natalie Coleen, Manhattan Transferiin ja Gregory Porteriin.
 • UMO on julkaissut yli 50 albumia ja orkesterin ohjelmistoon kuuluu yli 3000 sävellystä.
 • Monipuolinen orkesteri on palkittu mm. Emma-palkinnolla sekä valtion säveltaidepalkinnolla.
 • UMO on valtakunnallisesti merkittävä ja ainutlaatuinen kokoonpano, sekä yksi tärkeimmistä toimijoista kotimaisella jazzkentällä. UMO toimii aktiivisesti sekä kotimaisissa että kansainvälisissä verkostoissa, joita ovat mm. European Music Circle, European Jazz Network, Suomen Sinfoniaorkesterit ry ja Suomen Jazzliitto.

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Eeva Pirkkala, p. 040 7437141 ja eeva.pirkkala(at)umo.fi
Hallituksen puheenjohtaja Juha Levo, niilolevo(at)hotmail.com

UMO mukana Brass @ Sibelius Academy -tapahtumassa

Brass @ Sibelius Academy on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansainvälinen vaskisoitinten koulutus- ja konserttitapahtuma, joka järjestetään nyt toista kertaa 5.–10.6.2017 Helsingissä. Tapahtuma on osa Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osaston käynnistämää vaskipuhallinkoulutuksen kehittämishanketta, jonka avulla halutaan vahvistaa vaskimusiikin osaamista sekä lisätä vaskimusiikin harrastustoimintaa Suomessa.

UMO Jazz Orchestra ja yhdysvaltalainen pasunisti Marshall Gilkes yhdistävät voimansa tapahtumassa ja esittävät materiaalia Gilkesin uusimmalta, kaksi Grammy-ehdokkuutta saaneelta Köln-albumilta, jonka hän teki yhdessä WDR Big Bandin kanssa. Lisäksi Gilkes säveltää ja sovittaa muutamia uusia kappaleita tätä konserttia varten. Konsertti pidetään torstaina 8. kesäkuuta klo 20 Musiikkitalon Sonore-salissa.

Lue lisää ja osta liput! (LINKKI PUUTTUU)

UMOn vuosi 2016 pähkinänkuoressa

41. toimintavuosi 2016

22 156 – UMOn konserteissa kävi 22 156 kuulijaa

106 – UMO esiintyi yhteensä 106 konsertissa, yleisötyötapahtumassa ja tilauskonsertissa

74 % – UMOn konserteista 74 % järjestettiin Helsingissä

319 – UMO esitti konserteissaan yhteensä 319 eri teosta

39 % – UMOn esittämistä teoksista 39 % oli suomalaisia

3 – UMO kantaesitti 3 uutta teosta

45 – UMO teetti 45 uutta big band -sovitusta

79 – UMO teki yhteistyötä 79 freelance-muusikon kanssa ollen Suomen merkittävimpiä jazzalan taiteellisia työllistäjiä

 

UMO muutti Kaapelitehtaalle

UMO on muuttanut harjoitus- ja toimistotilansa Kaapelitehtaalle. Orkesteri harjoittelee samoissa tiloissa Kamariorkesteri Avantin kanssa (Tallberginkatu 1, Valssaamo, B-rappu) ja toimisto löytyy Kaapelitehtaan viereisestä rakennuksesta, osoitteesta Tallberginkatu 3.

Uusi postiosoitteemme:
Tallberginkatu 1 / 139, 00180 Helsinki

Uusi käyntiosoitteemme (toimisto):
Tallberginkatu 3, 00180 Helsinki

Luovumme samalla toimiston yleisestä puhelinnumerosta, tavoitat meidät jatkossa henkilökohtaisista puhelinnumeroistamme, jotka voit tarkistaa Yhteystiedot-sivulta.

Kulttuurikaverin kanssa konserttiin

Haluaisitko lähteä UMOn konserttiin, mutta yksin lähteminen tuntuu tylsältä tai vaikealta? Sitä varten on Kulttuurikaveri. Hän tulee seuraksi, varaa liput ja avustaa tai opastaa sinut tapahtumaan. Kaverin seurassa konserttilippu on sinulle maksuton, myös Kulttuurikaverin seura ja opastus on ilmaista.

Kulttuurikaverin kanssa pääset kaikkiin UMOn konsertteihin, jotka ovat Helsingissä. Kulttuurikaverit ovat Helsingin kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia. Kulttuurikaveritoiminta on tarkoitettu yli 18-vuotiaille, ja siitä vastaa Helsingin kulttuurikeskus yhteistyössä sosiaali- ja terveysviraston sekä Lähiöprojektin kanssa.

Toimi näin:

 1. Soita numeroon (09) 310 58237 (ma–to 11–14).
 2. Kerro valitsemasi tapahtuma.
 3. Kaveri varaa lipun ja soittaa sinulle. Sopikaa missä ja milloin tapaatte.
 4. Tervetuloa konserttiin!